Installation av apparatskåp i VA-anläggningar

En installation börjar med att projektledaren har en genomgång innan vi åker ut till anläggningen eller pumpstationen. Är det en ny pumpstation med ett hus så är apparatskåpet redan monterat. Det görs på fabriken. Då är det bara att dra kablar och koppla ihop pumpar, givare och vippor med skåpet. När det är klart kör vi ett testprotokoll och checkar av att allt funkar som det ska.

// / Nicklas Gustafsson, installatör //

Utmaning: Att installera nytt utan att stänga av det befintliga

Det kan innebära en del utmaningar att installera automatik och driftsätta VA-anläggningar. Eftersom jobbet tar flera dagar, kan vi inte bara koppla ur den befintliga automatiken. Om vi ska byta ett äldre styrskåp på ett reningsverk eller i en pumpstation, måste funktionen vara i gång samtidigt som vi sätter upp det nya skåpet. Det ser lite olika ut hur vi löser det men ofta finns det dubbla uppsättningar av sånt som till exempel pumpar. Då att vi kan låta den ena pumpen gå medan vi kopplar ur och byter den andra.

Drifttagning – det är nu allt ska fungera

När allt är testat lämnar vi över till kunden. Det vanligaste är att ASB:s program ligger i styrenheten. Då är vi klara när vi har gjort lite inställningar för start/stopp och nivåer. Sedan kan kunden själv koppla upp mot sitt övervakningssystem. Modem eller fiber finns redan i skåpen.

Om kommunen har egna programmerare är de med vid drifttagningen. Då kan de koppla upp sig direkt på sitt system och vi kan testa och göra inställningar tillsammans tills de är nöjda.

Självklart finns möjligheten att köra en driftutbildning när stationen väl är i gång. Det är ju smidigt för kunden att själv kunna ändra parametrar som start- och stoppnivå eller bestämma när de vill ha nödkörning.

Tillgängligheten är lika viktig efter drifttagningen

När allt är installerat och klart är det viktigt att leverantören är tillgänglig om vi får ett oväntat driftstopp. Åskan kan slå sönder en undercentral mitt i semestern. Vi kan ofta lösa problemet provisoriskt men när kommunikationen mellan anläggningen och vår huvudcentral ligger nere har vi inte full kontroll.

// Johanna Oskarsson, driftansvarig i Askersunds kommun //

Vissa saker, som att folk plötsligt inte har vatten, sånt får vi veta det. Men det är svårare att få reda på ett högt pH-värde utan att systemet är igång.

På ASB kan jag ta kontakt direkt med de personer som har programmerat systemet och få guidning av dem. Eller så kan de själva gå in i de nya undercentralerna i våra anläggningar och kolla vad felet kan vara. Det är lätt att få hjälp av ASB när vi behöver dem.